Erdei iskola

A Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP-2009-3.2.3) „Az erdei iskola és erdei óvoda hálózat infrastrukturális fejlesztése” c. pályázati kiírás keretében a Magosfa Alapítvány mintegy 81 millió Ft-os beruházást és fejlesztést valósít meg az Európai Unió 90%-os támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.A Magosfa Alapítvány egy régi álmának beteljesülése vette kezdetét azzal, hogy az elmúlt évben Kismaros-Börzsönyligeten ráakadtunk egy korábban ifjúsági táborként működő ingatlanra. A csodálatos környezetben fekvő, ugyanakkor felújítást igénylő tábor helyén szálláshellyel rendelkező erdei iskolai oktatóközpontot szeretnénk kialakítani. A fejlesztési beruházás megvalósítására az elnyert  Közép-Magyarországi KMOP-2009-3.2.3 erdei iskola-fejlesztési pályázat keretében nyílik lehetőségünk.
 
Céljainkkal összhangban- A Magosfa alapítása óta egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy saját ingatlanon erdei iskolát üzemeltessünk, hiszen így tudjuk leghatékonyabban végezni környezeti nevelési munkánkat. 

Sikeres ingatlankeresés - Az ifjúsági tábor és a vele határos két telek erdővel borított hegyoldalban található, a Morgóba ömlő Csömöle-patak völgyében. A megvásárolt területen egy központi kőépület és három szálláshelyként, és egy egyéb célokra használható faház található. Az ifjúsági tábor öt éve nem működik, így az összes épület felújításra szorul.
Felújításra váró faházak
Fejlesztési terveink - Az előkészítést követően 2010. március 16-ával kezdtük meg projektünket, melynek keretében az épületeket két éven belül felújítjuk, átalakítjuk, kisebb tereprendezést hajtunk végre, új oktatóépületet húzunk fel, így reményeink szerint a Magosfa Alapítvány "Kismagos" elnevezésű erdei iskolája 2012. első felében megkezdheti működését. 

A beruházás részleteiben: a központi, kiszolgáló épületben felújítjuk a vizes helyiségeket és a melegítőkonyhát, megújuló energiát hasznosító fűtési rendszert építünk ki, részben kicseréljük a nyílászárókat, valamint rendbe hozzuk (festés, hőszigetelés) a többi helyiséget; szálláshelyül szolgáló faépületeket felújítjuk; az egyik, nagyon rossz állapotban lévő faházból betegszobát alakítunk ki.  Az új épület teljes egészében az oktatást szolgálja majd: két egybenyitható, egyenként kb. 20 fő befogadására alkalmas tanterem, egy szertár és a külső foglalkoztatóként is használható tornác lesz található benne.
Az egész létesítményben olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyek segítik a látássérültek fogadását is.

Hangsúlyozzuk: nem a sokadik erdei iskolát és szálláshelyet kívánjuk megnyitni, hanem olyat, amely nem csak programjaival, hanem mindennapi működésével, bemutatóhelyeivel is hat a látogatókra.
Foglalkoztató délről
KMOP-2009-3.2.3 pályázat - 2009 őszén nyújtottuk be KMOP-pályázatunkat, amelyet pozitívan bíráltak el, így a több mint 80 millió forintos projekt az Európai Unió 90%-os támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az összeg  mintegy felét fordíthatjuk infrastruktúra fejlesztésére, míg másik feléből oktatási segédeszközöket, bútorokat vásárolunk, oktatási anyagokat fejlesztünk, képzéseket tartunk környezeti nevelési témakörben.